Propozycja dotyczy ponownego poruszenia na forum Klamm sprawy płatności.
Temat ucichł, sądzę, że Lukas i jego ekipa nie widząc zainteresowania ze strony Polaków uznali, że sprawa wygasła i raczej nie beda sobie zadawać trudu, by szukać rozwiązań.
Polaków w Klamm jest około 9-10%, teraz może trochę mniej.
Nie jest to wcale tak mało i gdybyśmy zespołowo spróbowali wywrzeć nacisk, mogłoby to odnieść pożądany skutek, lub po prostu wyjaśnic sytuację.
Do stracenia przeciez i tak niewiele mamy.
Należałoby przeprowadzić wspólną akcję.
Ktoś - np. ja - zakłada temat i czekamy na pierwsze posty.
Ale trzeba wziąć pod uwagę, że posty jednej osoby nie odniosa skutku.
Trzeba, by co jakis czas pisał kolejny Polak, by topik podjeżdżał wyżej i nie pozwalał ignorować tematu.
Tylko taki "żywy" topik moze odnieść skutek.
Widząc stałe zainteresowanie Lukas zmuszony byłby w końcu do określenia się w tej sprawie.
Trzeba podać kilka polskich banków, do których transfer pieniędzy z Niemiec jest mozliwy. Ja podam mBank.
Może ktos poruszyłby w następnej kolejności np. sprawę czeków, kiedys były, teraz nie ma tej opcji.
Od strony technicznej.
Potrzebowalibyśmy kilku osób z biegłym niemieckim, (ja nie sprostam) niewykluczone, że z angielskim.
Poprzednim razem Lukas odpowiedział po angielsku, podobnie kilku Niemców, którzy sprawę potraktowali dość poważnie.
Może byłoby tak i tym razem.
Czy są tacy, którzy czują sie na siłach sami, lub mają pod ręka kogoś, kto pomoże?
Tu w tym temacie omawialibyśmy topik z forum Klamm i konsultowalibyśmy co należy pisać w następnej kolejności, ktoś tłumaczyłby i wpisywałby tu tekst, a kolejna osoba wklejałaby go do topiku w Klamm.
Chodzi o to, by tych osób było jak najwiecej a żywotność topiku w Klamm była utrzymana do skutku.
Oczywiście wymagałoby to rejestracji na forum Klamm.
Wypowiedzi powinne być w kulturalnej formie, ale konkretne.
Co Wy na to?
rotatio
Oct 2 2006, 07:36
No pomysł mi się podoba
Ale ja w niczym nie poomogę niestety, mój niemiecki jest conajmniej słaby
gazelek
Oct 2 2006, 07:38
Ja jestem za. Moj niemiecki jest komunikatywny, ale zasady gramatyki znam. Z pomoca slownika cos mi sie uda sklecic. W Klammie nie mam zadnych pieniedzy, ale chetnie pomoge w tej inicjatywie...bo jesli dalej bedziemy tolerowac takie (nazywajmy rzeczy po imieniu) oszustwa, to niedlugo nikt juz nie bedzie traktowal powaznie Polakow proboujacych klikac. Kto nastepny?
Też się podłącze, klikam ten klamm normalnie nie widzieć po co chyba z przyzwyczajenia. Na mój niemiecki liczyć nie ma co, ale zarejestrować sie i post co jakiś czas wkleić mogę.
No ja też mam jeszcze sporo poleconych klikających i 7 euro, którego trochę szkoda. ;-)
Zawsze coś mogę napisać po ang.
asmiodmsas
Oct 2 2006, 09:02
Ja też mogę się zarejestrować i wkleić jakiegoś posta,
bo ja nie znam niemieckiego, ale jak jakieś proste zdania,
to może znajomy mi napisze czy coś, jak będą jakieś
konkrety to dajcie info na gg.
ja już tam jestem zarejestrowany. pisałem jakiś czas temu propozycję nt. 'polskiego oddziału klamm'.
realista2005
Oct 2 2006, 09:34
ekstra pomysł z mBankiem , nawet jesli prowizja by była wysoka to i tak lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu. Ale czy uda nam sie znaleść kilku biegle komunikujących sie po niemiecku osób które podjeły by sie temu żłudnemu i czasochłonnemu zadaniu. Oby
szuwarek
Oct 2 2006, 09:38
Należałoby opracować jakąś strategię wspólnego działania i powiadomić innych userów klamm obecnych na polskich forach get-paid.
Jak pisała anta - nie ruszana sprawa przycicha, my mamy zaś większą siłę przebicia niż Chińczycy, których też sporo było w firmie, ale którzy ni w ząb po niemiecku
Czekamy zatem na osoby ze znajomością języka - nie musi być to jakieś extra poprawne gramatycznie, myślę że i sam Lukas tego nie oczekuje.
Następnie przydadzą się pomysły na propozycje jakie możemy przedstawić. Na razie mamy :
- międzynarodowe przelewy bankowe (tu można podać listę banków wraz z numerami swift)
- opcja czeków - mniej atrakcyjna, bo przecież i prowizja i wyższe minimum
Myślę że wspólnie możemy sporo wywalczyć, aby tylko pisane posty były rzeczowe i bez niepotrzebnych nerwów i nie najeżone epitetami. Kto wie czy w przypadku opcji płatności na wirtualne banki nie poprą nas również sami Niemcy ?
jeszcze dodajcie opcje prizz-passow i innych kodow
lacinka
Oct 2 2006, 10:53
Popieram,mogę po angielski.Proponuję sformulowac kwestię po polsku , wyjasniającą nasz niepokój itp, a my juz troszkę pozmieniamy, przełożymy.Kiedy zaczynamy?
WojewodzkiShow
Oct 2 2006, 12:47
Ja moge takze pomoc. Jakis tam stopien komunikatywnosci posiadam dzieki szkole
No, to spróbujmy.
Pierwszt tekst tu:
http://www.klamm.de/forum/showthread.php?p...1403#post661403
Po polsku:
CYTAT
Witam Lukas i wszyscy
Wracam do tematu płatności dla Polaków.
Minęło sporo czasu a nie rozwiazano tego problemu.
Przecież są w Niemczech banki przez które bez problemu
można przelewać pieniądze do legalnych polskich banków.
mBank
(BRE Bank S.A. Retail Banking, al. Mickiewicza 10,
90-050 Łódź,Code BIC/SWIFT BRE der Bank BREXPLPWMUL)
w którym Polacy mają konta informuje, że przyjmuje przelewy z zagranicy (http://www.mbank.com.pl/eng/faq.html)
a informacje o tym potwierdzić można w :
EUR Commerzbank AG, Frankfurt Germany COBA DE FF 4008814089-00EUR
EUR Dresdner Bank AG, Frankfurt Germany DRES DE FF 499/08131259/00/888
EUR Deutsche Bank AG, Frankfurt Germany DEUT DE FF 100 9407750 1000
EUR Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, Munich Germany HYVE DE
MM 6910854
Jakie jest stanowisko Klamm w tej sprawie?
Z pewnością uczestnicy z Polski nie są tak użyteczni dla Klamm jak sami
Niemcy,
ale dotąd Klamm znany był z otwartości do innych nacji i przyjaznego
stosunku do Polaków.
Czy coś się w tym stosunku zmieniło, a Polacy teraz traktowani są inaczej?
Może ktoś w międzyczasie spróbowałby pomyśleć nad tekstem - np:
Też podpisuję się pod tym pytaniem. (Lub : popieram ten postulat)
Czy Klamm nie może legalnie wypłacać z niemieckich banków na konta w legalnych polskich bankach?
Czy nie ma chociaż (ostatecznie) możliwości przywrócenia płatności czekiem?
Była kiedyś taka opcja.
Jeśli ktos ma inne pomysły, piszcie.
CYTAT(A_DAM)
jeszcze dodajcie opcje prizz-passow i innych kodow
tez sie zgadzam, przydaly by sie byncody, prizpassy, allopassy i inne kodziki
Mam wrażenie, że raczej nie o to nam chodzi?
Zwróćcie uwagę, czy Klamm w ogóle interesuje się lub kiedyś interesował kodami.
Sprawa główna, najwazniejsza, to poważne podejście do tematu płatności.
Proponuję skupić się na tym.
chimerian
Oct 2 2006, 15:16
Popieram akcję. Niestety nie znam za dobrze niemieckiego. Kiedyś się go uczyłem, ale nie wchodził mi do głowy :/ Mogę co najwyżej wspomóc po angielsku. I oczywiście mogę się zapisać do forum, aby podtrzymywać "świeżość" topicu
Pierwsza odpowiedź:
CYTAT
Es betrifft nicht nur Polen - auch unsere lieben Eidgenossen bekommen m.E. gerade kein Geld mehr, da die Schweiz nicht in der EU liegt.
Es hat also nichts mit Polen zu tun, sondern es liegt an den Auszahlungsmechanismen im allgemeinen.
Nie w pełni rozumiem jeden zwrot.
CYTAT
... m.E. gerade kein Geld mehr
ale tłumacząc "żywcem"
To nie dotyczy tylko Polski - także nasi kochani obywatele związku Szwajcarji otrzymują m.E. akurat żadnych większych (?) pieniędzy, Szwajcaria nie nalezy do unii Europejskiej.
Trzeba więc zrobić coś nie z Polską, lecz z całym mechanizmem wypłaty w sensie ogólnym.
Druga odpowiedź przekierowuje do komentarzy o wypłatach, ale pisana potocznym jezykiem, nie bardzo rozumiem, sens chyba taki, że coś jest /byłoby nową możliwoscią wypłat ale to jeszcze nic pewnego
gazelek
Oct 2 2006, 17:22
Kannst du Auszahlungen mit Scheck wiederbeleben? Polen haben viele Geld in Klamm. Wir wollen sie auszahlen.
Co w dosłownym przekładzie znaczy:
Czy możez przwyrócić opcje wypłaty czekiem? Polacy mają dużo pieniędzy w Klammie. My chcemy je wypłacić.
Ktos, kto ma jakas kase w Klammie niech to wklei...oczywiscie, po czasie, zeby ozywic temat
gazelek, może z czekiem jeszcze się wstrzymać, a tymczesm (pewnie z błędami może poprawisz) - ktoś zacytowałby ostatni post, ten z linkiem do komentarzy i napisał:
Znamy ten temat.
Ale chcemy wiedzieć, czy coś robicie w tej sprawie.
Czas mija a nic sie nie zmienia.
Wir kennen dieses Thema.
Aber wir wollen wissen, bilden Sie Wille etwas in diesem Fall?
Weil die Zeit überholt und wechselt nichts nicht ab.
emdabelju
Oct 2 2006, 17:48
CYTAT(szuwarek)
międzynarodowe przelewy bankowe (tu można podać listę banków wraz z numerami swift)
Masz na myśli
MoneyGram?
szuwarek
Oct 2 2006, 17:54
zamieściłem odpowiedź podaną przez antę
gazelek
Oct 2 2006, 18:25
CYTAT
Znamy ten temat.
Ale chcemy wiedzieć, czy coś robicie w tej sprawie.
Czas mija a nic sie nie zmienia.
Wir kennen dieses Thema.
Aber wir wollen wissen, bilden Sie Wille etwas in diesem Fall?
Weil die Zeit überholt und wechselt nichts nicht ab.
Wir wissen dieses Thema, aber machen Sie etwas mit diesem Problem? Die Zeit überholt und es gibt keine Veränderungen.
Ja bym to tak widzial. Ale skoro szuwarek umiescil tamto, to ok. Co do mojego tekstu o czekach, to niech sobie czeka na swoja kolejnosc

kiedys , mam nadzieje, przyda sie
Kurczę, nie moge myśleć, głowa mi pęka :/
gazelek, może spróbuj na wszelki wypadek przetłumaczyc takie proste zdania do "podbijania tematu"
Ktoś jakieś wykorzysta, to potem napisze które.
1. Klamm to była dla nas najlepsza firma. Chcielibyśmy w niej zostać i zarabiać.
2. Dla Polaków Klamm był wzorem dobrej, wypłacalnej firmy, chcielibyśmy, by tak zostało.
3. Wierzymy, że Lukas jednak znajdzie rozwiązanie.
4. Klamm jest w Polsce znany od sześciu lat i bardzo lubiany. Mamy nadzieję, ze nas nie zawiedzie.
Ktoś ma jeszcze jakies pomysły?
szuwarek
Oct 2 2006, 19:04
5. Klamm kilkukrotnie wybierany był wśród polskich użytkowników get-paid na firmę roku. Mam nadzieję że nie nie zabraknie jej w podsumowaniu 2006 roku ;-)
CYTAT
Der Admin wird sich sicher um das Problem kümmern, da er es ja schon vor einiger Zeit angekündigt hatte!
Also noch ein bisschen Geduld bitte!
Jeśli dobrze rozumiem:
Admin (Lukas?) opiekuje się (zajmuje) z pewnością problemem, zapowiedział (zadeklarował) to już przed pewnym czasem! (uprzednio, wcześniej)
Więc jeszcze trochę cierpliwości proszę!
(A może nie admin, tylko w liczbie mnogiej w sensie administracji? :/ )
szuwarek
Oct 2 2006, 20:48
no to może w ramach odpowiedzi:
"Rozumiemy złożoność problemu, jednak mijają 3 miesiące bez widocznych dla nas użytkowników kroków w celu rozwiązania sytuacji wypłat.
Gdyby tylko Lukas od czasu do czasu pisał jak przedstawia się sytuacja...
Tymczasem codziennie tracimy po kilku-kilkunastu zawiedzionych referrali, którzy wypisują się z Klamm, bądź go porzucają bez wyrejestrowania się"
Mariusz70
Oct 2 2006, 20:57
Do poprzedniej wypowiedzi Anty:
"Der Admin wird sich sicher um das Problem kümmern" to nie forma czasu terażniejszego, lecz przyszłego. A więc admin nie troszczy się o problem (czy raczej o jego rozwiazanie) lecz dopiero ZATROSZCZY
Dzięki Mariusz70

pomagaj, jeśli możesz, ja nie mam pojęcia o gramatyce niemieckiej, nie uczyłam się jezyka, znam z osłuchania jedynie :/
Mariusz70
Oct 2 2006, 22:53
Oczywiście, warto się zająć sprawą Klammu, ale myślę, że szanse na przywrócenie wypłat dla Polaków są niewielkie. Obawiam się, że kłopoty Klammu z Moneybookers i PayPalem są dobrą okazją a może wręcz pretekstem, aby zrezygnować z odświeżania strony przez Polaków, Chińczyków i inne nacje nie mówiące po niemiecku. Dlaczego? Wskazuje na to likwidacja czeków i wypłat na PayPal, a więc dwóch całkowicie legalnych metod płatności. Gdyby Lukas chciał, doszedłby do porozumienia z PayPalem, likwidując rozbudowany system poleconych i zostawiając tylko 1 poziom, tak jak to zrobiło wiele firm e-mailowych. Widać nie chciał.
Myślę, że właściciel Klammu nie chce dłużej korzystać z usług tych, którzy nie mieszkają w krajach niemieckojęzycznych i są tego 2 główne powody: wymagania reklamodawców i konkurs na poleconych.
W regulaminie firm Eurosmailer i Bannisdukatenportal znalazłem następujący punkt:
"Da Sponsoren Klicks aus diversen Nationen nicht mehr vergüten und akzeptieren, werden Neuanmeldungen aus folgenden Ländern nicht mehr geduldet:
Polen, Tschechien, Slowakei, ehem. UdSSR/GuS, Albanien, Bulgarien, Ungarn, Rumänien, ehem. Jugoslawien, Türkei und alle asiatischen Nationen".
co mozna przetłumaczyć następująco:
"Ponieważ sponsorzy nie wynagradzają już i nie akceptują klików z różnych nacji, nowe zapisy z następujących krajów nie będą już tolerowane: Polska, Czechy, Słowacja itd."
I dalej jest mowa o tym, że członkowie tych firm z tych krajów po osiągnięciu minimum muszą wypłacić swoje pieniądze a ich konta zostaną skasowane. Sądzę, że podobna sytuacja z wymaganiami reklamodawców występuje w Klammie.
Druga sprawa to coroczny konkurs na poleconych. To fajnie, że Polacy zajmują w nim czołowe miejsca, ale zarazem obniża to atrakcyjność Klammu dla Niemców. Klamm to strona przede wszystkim dla Niemców, a tymczasem czołowi niemieccy promotorzy już drugi rok nie mogli zostać nagrodzeni za swoje wysiłki, bo główne nagrody zgarnęli Polacy.
Reasumując, nie dlatego Klamm nie pracuje nad przywróceniem płatności dla Polaków, że nie upominamy się o to, lecz dlatego, że nie leży to w jego interesie.
lolekserwer
Oct 3 2006, 00:11
popieram aukje i moge nieco pomoc z niemieckim - uczyłem sie 3 lata w liceum jeszcze do czerwca ubiegłego roku sporo pamietam - no i z angieskim, znacznie leoiej niz niemiecki
a moze dac jakis tema na forum klammu po angielsku mysle ze admini znaja angieslki a wiecej osob mogloby sie wypowiedziec //tylko propozycja
Nie jestem w klammie, ale przyglądam się tej akcji i życzę powodzenia, chociaż podobnie jak Mariusz70 uważam, że będzie ciężko
Mam jednak uwagę, żeby nie pisać tam po angielsku. Przecież to tylko woda na młyn tych, którzy mówią, że nie ma korzyści z polaków, bo nie potrafią mówić po niemiecku.
Mariusz70 - masz sporo racji, ale chyba jednak nie do końca.
Klamm różni się nieco od programów, których zapisy cytujesz.
To nie jest firma mailowa, w której reklamodawcy chcą trafić swym produktem do bezpośredniego odbiorcy.
Z tego, co obserwowałam w portalu Klamm, zależy im na zdobyciu międzynarodowych rynków, podczas gdy w programach typu Eurosmailer i Bannisdukatenportal reklamodawcy bazują na odbiorcach "wewnętrznych".
Gdyby było inaczej już dawno regulaminowo wstrzymano by zapisy z krajów "niewygodnych" bez żadnych dyskusji.
Może się mylę, ale zauważ, że Klamm nie wynagradza za odbiór reklam, owszem, one się pojawiają w postaci bannerów, pop-upów itp. ale nie stanowią raczej podstawy dla istnienia Klamm.
Owszem, powerlinki są płatne, ale są raczej reklamami o wewnętrznym zasięgu, w wiekszości wysyłanymi przez samych uzytkowników Klamm, rzadziej przez firmy.
Z tych wypowiedzi, które przewijały się na forum Klamm, w tym samego Lukasa, odniosłam wrażenie, że Klamm nastawia się na działalność na platformach inwestycyjnych i zależy mu na innych rynkach, jeszcze nie w pełni wykorzystanych, szukajac swojej niszy, w tym nadzieja.
No, chyba, że źle to interpretuję, co też jest możliwe.
podajcie link do tematu na forum klammu..
moge i ja czasem podbic temat z moim ubogim niemieckim, albo angielskim..
reklama2000
Oct 3 2006, 15:05
CYTAT(ArTEk)
podajcie link do tematu na forum klammu..
Zajrzyj na pierwszą stronę tego tematu, tam znajdziesz to czego szukasz...
gazelek
Oct 3 2006, 15:07
CYTAT
1. Klamm to była dla nas najlepsza firma. Chcielibyśmy w niej zostać i zarabiać.
2. Dla Polaków Klamm był wzorem dobrej, wypłacalnej firmy, chcielibyśmy, by tak zostało.
4. Klamm jest w Polsce znany od sześciu lat i bardzo lubiany. Mamy nadzieję, ze nas nie zawiedzie.
1. Klamm war fuer uns das besten Program. Wir werden hier bleiben und verdienen.
2. Klamm war fuer Polen gute, zahlungsfähige Firma. Wir möchten das weiterführen.
3. Wir haben Hoffnung, dass Lukas Problem Lösung finden.
4. Klamm ist in Polen seit 6 Jahren bekannt und beliebt. Wir haben Hoffnung, dass es uns nicht versagen.
Mariusz70
Oct 3 2006, 16:59
Zdania te powinny brzmieć nieco inaczej.
Klamm war für uns das beste Programm. Wir möchten hier bleiben und verdienen.
(W pierwszym zdaniu drobny błąd, a w drugim lepiej użyć möchten, bo "wir werden bleiben" znaczy "pozostaniemy", tak jak byśmy mówili, że będziemy odświeżać stronę bez względu na to, czy nam zapłacą czy nie)
Klamm war für Polen die gute, zahlungsfähige Firma. Wir möchten damit es so bleibt.
Wir haben Hoffnung, dass doch Lukas eine Lösung dieses Problems findet.
4. Dieses Portal ist in Polen seit 6 Jahren bekannt und beliebt. Wir haben Hoffnung, dass Klamm uns nicht enttäuscht.
Mariusz70
Oct 3 2006, 22:44
Przygotowałem swoje tłumaczenie odpowiedzi, którą w poniedziałek zaproponował Szuwarek ("Rozumiemy złożoność problemu itd.), ale widziałem, że coś już na forum Klammu zostało zamieszczone, więc nie bedę jej podawał. Niestety, wcześniej nie mogłem się tu pojawić.
Ale jest w tej odpowiedzi sporo błędów, więc paradoksalnie byłoby dobrze, gdyby nikt z administracji Klammu tego nie przeczytał. Musimy zadbać o poprawnośc naszych niemieckich wypowiedzi, inaczej nam one nie pomogą a tylko skompromitują. A przecież, zdaje się, że czeka nas jeszcze męska rozmowa z Lukasem (bo samo forum może nie pomóc) i musimy ją przeprowadzić po niemiecku.
szuwarek
Oct 4 2006, 07:17
Jeśli masz swoją wersję, bardziej poprawną gramatycznie - zawsze post można zedytować, dlatego warto, żebyś ją tu zamieścił
gazelek
Oct 4 2006, 10:41
Mariusz dzieki za poprawki

no coz, orlem z niemieckiego nie jestem, super poprawnie gramatycznie nie pisze, ale zawsze sie mozna dogadac. Ale masz racje, lepiej, aby zdania byly jak najbardziej poprawne
Mariusz70
Oct 4 2006, 16:56
Ja też nie znam dobrze niemieckiego, ale jestem wyczulony na poprawność gramatyczną, bo wiadomo jak jest w niemieckim - odmieniają się rodzajniki, przymiotniki, rzeczowniki, są czasowniki rozdzielnie złożone, czasowniki łaczą się z określonymi przyimkami a te z odpowiednimi przypadkami i tym podobne rzeczy. Tak więc wszystko się liczy i nie bardzo można sobie pozwolić na dowolność. Na szczęście mam w domu gramatykę, bo bez niej wiele bym nie napisał.
A teraz dla Szuwarka tłumaczenie jego odpowiedzi na forum:
Wie verstehen die Kompliziertheit des Problems, es vergingen jedoch 3 Monate und wir sehen keine Schritte zum Ziel der Lösung der Auszahlungssituation.
Wenn nur Lukas von Zeit zu Zeit informierte, wie sich die aktuelle Situation darstellt...
Währenddessen wir verlieren täglich je einige enttäuschte Refs, die sich von Klamm abmelden oder dieses Portal ohne Ausregistrierung aufgeben.
Mam nadzieję, że ktoś z ekipy Klammu przeczyta nasze wypowiedzi i nie bedzie tak, jak w innym "odświeżaczu" NetChipie, gdzie zapytałem na forum, kiedy dostanę wypłatę, bo czekam już 3 miesiące. I napisało mi dwóch, zdaje się Niemców, że oni czekają jeszcze dłużej, ale sam admin mi nie odpowiedział i pieniędzy oczywiście dalej nie ma.
Gazelek, dzięki, nie zniechęcaj się, pisz co i jak potrafisz, może się przydać
Mariusz70 - Tobie też wielkie podziękowanie.
Przemyśl, może mógłbyś czynnie wziąć udział w topiku w Klamm, wesprzeć nas trochę, logicznie myslisz, dobrze piszesz, a może przyjda Ci do głowy jakies nowe argumenty?
emomaniac
Oct 4 2006, 21:37
hmm..czytalem juz wczesniej o problemach z wyplatami z Klamm i niestety nie pamietam, czy byla poruszona sprawa wyplat na netellera...
...a jezeli tak, to niech ktos mi przypomni dlaczego neteller nie pasuje Klammowi..
wszystkie pokerownie i buki korzystaja z netellera i jakos wszystko jest ok...
*no właśnie*, tym bardziej, że neteller udostępnia karte debetową. :~)
Mariusz70
Oct 5 2006, 12:06
Dziękuję, Anta, za miłe słowa o mnie. Mam nadzieję, że to prawda
W sprawie Klammu myślę, że jeszcze pomogę, bo ja również zastanawiam się, jak wyciągnąć stamtąd pieniądze i mam kilka pomysłów, które warto sprawdzić.
Widzę, że na razie nikt nam na forum Klammu nie odpowiedział. Jeśli tak będzie dalej lub dyskusja tam nic nie da, trzeba będzie napisać list bezpośrednio do Lukasa. Nadzieje wiążę przede wszystkim z tym, że jak twierdzicie, polskie banki przyjmują przelewy z zagranicy. Jeśli to prawda to nic praktycznie nie stoi na przeszkodzie, aby wypłacić pieniądze z Klammu. Jeżeli jakiś polski bank potwierdzi, że przyjmuje przelewy z niemieckich kont to sprawa wydaje się rozwiązana. Być może potrzebne jest w polskim banku specjalne konto walutowe, ale jego założenie też chyba nie będzie problemem.
CYTAT(mrdeq)
hmm..czytalem juz wczesniej o problemach z wyplatami z Klamm i niestety nie pamietam, czy byla poruszona sprawa wyplat na netellera...
...a jezeli tak, to niech ktos mi przypomni dlaczego neteller nie pasuje Klammowi..
wszystkie pokerownie i buki korzystaja z netellera i jakos wszystko jest ok...
28 lipca Lukas w odpowiedzi na moje pytanie odnośnie płatności wypowiedział sie konkretnie:
CYTAT(klamm)
Unfortunately at this point there's no way to get paid without having a german bank-account. PPL and MB have been cancelled because they don't allow MLM systems any longer. This will affect the whole paid4-market in the near future - we just have decided to be one step ahead, so that we can keep our business-accounts as a payment-method (incoming money).
[b]We're looking for some solution, but it's a definite "no" for e-Gold, netteller ... and also Google-Checkout will be no alternative in the future. On all platforms it's actually forbidden to trade with non-material-goods like e-Money (to prevent money-laundering). So we won't offer payout through those systems any more.
We know ... it's a great pity for our Polish and Chinese users. Surely you can use your klamm-money for klamm-internal-Services (SMS, Lose, Advertisement, ...) further on. Eventually, EU-Transfers will be available to all EU-countries soon. But we have to wait for the corresponding technology, provided through our bank.
Cytat ten zresztą chyba był już wklejany w innym temacie, niemniej warto go tu powtórzyć.
Lukas odmawia wprowadzenia płatności przez procesory, które nie są oparte na oficjalnych strukturach bankowych.
To pozostaje poza wszelką duskusją, ma do tego pełne prawo, a decyzję motywuje koniecznością dostosowania sie do wymogów legalnej działalności inwestycyjnej firmy.
Jedyne propozycje jakie można starać się przeforsować opierać się zatem muszą o legalne banki.
Mariusz70, celem wyjasnienia - sorry, nie bawie się w komplementowanie kogokolwiek ;P piszę tylko to, co rzeczywiście myślę. Jako jeden z nielicznych nie podchodzisz czysto konsumpcyjnie z wymogiem "daj", ale pofatygowałeś się, by poważniej przeanalizować problem, poddać go porównaniom, wyciagnąć jakieś wnioski i czytelnie je przedstawić.
Dodatkowo pospieszyłeś z konkretna pomocą językową.
Stąd mój wniosek o Twojej przydatności i powyższa prośba.
To wszystko.
mBank potwierdza:
http://www.mbank.com.pl/eng/faq.html
i link jest w niemieckim topiku.
Temat jednak jest chyba niewygodny i wyraźnie ignorowany.
Trzeba pomyśleć, jak go ożywić.
Mariusz70
Oct 5 2006, 22:35
I znów padły miłe słowa pod moim adresem! Wielkie dzięki Anta! Tutaj małe wyjaśnienie: kiedy pisałem, że mam nadzieję, że to, co napisałaś o mnie to prawda, nie chodziło mi o to, że są to rzeczy, co do których nie jesteś przekonana, lecz że mam nadzieję, że trafnie mnie oceniłaś i że rzeczywiście jestem w stanie coś sensownego zrobić. (Jeśli chodzi o komplementy to rozumiem je jednak jako rzeczy miłe, ale zgodne z prawdą).
Ale przejdźmy do sprawy Klammu. Czytałem to, co pisze mBank o przelewach z zagranicy i teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypłacać pieniądze z Klammu na polskie konta. No, ale zobaczmy, jaka jest praktyka. Proponuję, abyś wysłała do mBanku następujące zapytanie (pewnie masz tam konto, ja akurat nie):
"Czy firma z zagranicy może przelać pieniądze ze swojego niemieckiego konta na moje konto w mBanku? Jeśli tak, to jakie informacje, oprócz mojego numeru konta, muszę podać osobie, która ma dokonać przelewu? Czy potrzebne jest do tego specjalne konto walutowe w mBanku czy wystarczy zwykłe złotowe?"
Niby na te wszystkie pytania jest odpowiedź na stronie mBanku, ale zobaczymy, co Ci odpowiedzą. Jeśli odpowiedzą Ci, że tak, napiszesz list do Lukasa (jeśli bedzie potrzeba, z moją pomocą) i zapytasz go, czy może Ci wypłacić pieniądze, bo dowiedziałaś się, że mBank przyjmuje przelewy z Niemiec. I oczywiście podasz mu wszystkie dane niezbędne do przelewu. I wtedy zobaczymy, co Ci odpowie.
Jeśli się zgodzi, to znaczy, że odnieśliśmy sukces, jeśli nie, to będzie dużo gorzej. W każdym razie może coś konkretnego na temat wypłat dla Polaków powie.
Thanatos
Oct 6 2006, 08:02
otrzymuje/otrzymywalem rozne platnosci na rozne konta: moje "testy" dotyczyły:
- Bank BPH - be zproblemu w te i nazat
- Citibank - rewelacyjny pod kątem otrzymywania przelewow
- Multibank - dostawałem przelewy z Europy jak rowniez wysylam przelewy do Niemiec - opłacamserver w Hypovereinsbank i nie ma problemów (3 dni idzie przelew)
- mBank - bez problemu
Problemów z wysyałneim do Polski być nie może - kwestia tylko prowizji/opłat za przelew - owszem mogą się zdarzyć banki, ktore mają klopoty z realizacją przelewów/kart ... mialem taki przypadek z bankiem w USA (Stan Delaware bodajze) oraz z bankiem szwajcarskim (pocztowym) ...
nieslyszalem natomiast o zadnych problemach z przelewami z Niemiec (mam paru znajomych co mają Inteligo i przelewy z Niemiec do nich dochodzą)... więc uwazam że Klamm lekko ściemnia ... byćmoze jest pod naciskiem reklamodawców - więc powinni się jasno określić.
Prawdopodobnie są miedzy młotkiem a kowadełkiem - ciezko im sie pozbyć 10%-społecznosci Klammu ...
Ale tam osobiscie nei jestem
lolekserwer
Oct 6 2006, 11:25
przekaz pocztowy spod granicy niemieckiej na mbank -> 2.50zl prowizja
a nie mogli by wystawiac czeków ostatecznie jak GoogleAdSence czy Prizze? moze o to poprosic tez.. :roll:
szuwarek
Oct 6 2006, 15:40
Czeki raczej są niewskazane ze względu na prowizje. Nie sądzę aby program utrzymał atrakcyjność jeśli minimum będzie stało na poziomie np 20 EUR z czego część jako haracz przypadałaby jeszcze bankom
Swoją drogą - może ktoś podbije temat na forum Klammu jednym ze zwrotów jakie tu zamieściliśmy ?