Mariusz70
Nov 14 2006, 00:05
Gazelek, nie musiałeś tłumaczyć wypowiedzi Szuwarka dosłownie, zwłaszcza, że trzeba ją trochę zmienić, bo Szwajcaria nie jest członkiem Unii Europejskiej. W tłumaczeniach chodzi głównie o to, żeby oddać sens tego, co chcemy powiedzieć, a to, jak to zrobisz, to rzecz drugorzędna.
Oczywiście, warto zainteresować Szwajcarów tematem wypłat (czy raczej ich braku), bo to też jest ich problem, a poza tym im więcej członków z różnych krajów będzie domagać się, aby Lukas zaczął wypłacać zarobki, tym większe szanse, że coś on w tej sprawie zrobi.
Te zdania, które zaproponował Szuwarek, przetłumaczyłbym tak:
Ich bitte um offizielle Stellungnahme von Lukas zum Vorschlag der Überweisung nach polnischen Banken, anderen Ländern der EU und nach der Schweiz.
Worin liegt das Problem?
Wir haben bewiesen, entsprechende Vorschrifte anführend, dass es keine gesetzliche Hindernisse in internationalen Bankoperationen gibt.
Warto wstawić tego posta na forum Klammu, ponieważ...
Achtung! Lukas wrócił z urlopu!
szuwarek
Nov 14 2006, 10:35
Post na forum Klamm w formie jaką podał mi Mariusz70 wstawiony - dziękuję wszystkim za pomoc, czekamy na ruch Niemców ;-) :
http://www.klamm.de/forum/showthread.php?p...8510#post818510
gazelek
Nov 14 2006, 17:50
dzieki Mariusz! Staram sie tlumaczyc tak, jak sam potrafie ale Szuwarek dal mi niezly wycisk, bo sama zamiana z polskiego na nasze (czyli struktury ktorymi operuje)

byla klopotliwa. W kazdym razie czuje, ze teraz bedzie niezla walka

i miejmy nadzieje, ze wyjdziemy z niej zwyciesko
Mariusz70
Nov 14 2006, 22:54
CYTAT(gazelek)
czuje, ze teraz bedzie niezla walka

i miejmy nadzieje, ze wyjdziemy z niej zwyciesko
Zdaje się, że walka już się rozpoczęła :!: Widzieliście to, co ja? Przed chwilą widziałem, że do następnego odświeżenia strony zostało mi jeszcze 60 MINUT. Może to był błąd u nich a może próba do przestawienia zegara w przyszłości.
Mariusz obawiam sie ze to nie jest błąd.. u Mnie jest to samo.. Sprawa wygladala tak; pojawiło się "Go" i odrazu po pojawieniu sie okienka z kodem wpisalam go i kliknelam "Gutschrift".. Po czym wyskoczyło mi na czerwono :| ze za późno i że mam 5 min na kliknięcie.. a zegar dopiero co zaczął odliczać <było zdaje sie 19,46> Myśle sobie - może się coś zacięło albo co.. poczekałam te 20 minut i kliknęłam "Go" po czym nie nastapiło nic, bo okienko nie wyskoczyło w ogóle, a czas zaczął się odliczać od 60 minut :| Myślałam że to coś z moim komputerem jest nie tak więc go zrestartowałam i odpaliłam znów klamm... Ale nadal odliczał się ten "potężny" czas. (Sytuacja miała miejsce w niedziele) . A dziś (Środa) Sytuacja się powtórzyła tylko że tym razem.. Wyskoczyło mi dwa razy pod rząd, że za późno wpisałam kod choć miałam jeszcze parwie całe 20 min :| a już za 3 razem znów czas zamienił się w 60 minut :| . Zaczynam się aż bać, że może znów po kilku dniach sytuacja się powtórzy - tylko wyskoczy np 3 razy że za późno kliknęłam i system uzna mnie za oszusta i wywali.. ooo To już bym się mocno zirytowała :|
dziwne, bo mi timer dziala jak dzialal :]
Mariusz70
Nov 15 2006, 15:45
Mnie też timer w Klammie działa teraz normalnie, ale wczoraj wieczorem była sytuacja, którą opisała Dytka, tj. trzeba było czekać godzinę na kolejne odświeżenie i pojawił się komunikat, że wpisałem kod za późno, chociaż zrobiłem to zaraz po pojawieniu się okienka.
Wracając do głównego tematu: widzę, że wypowiedź Szuwarka wywołała na forum Klammu dużą reakcję. Oto pierwszy post, którego jednak nie tłumaczę, ponieważ znam angielski słabo, tyle tylko żeby zapisać się do firm i w nich się utrzymać (no i jeszcze zażądać wypłaty

), mógłbym więc coś przekręcić.
Let me say it straight.
Klamm doesn't give a sh*** about polish users. How long have you been waiting for the new payment processor? 6 months? 8 ? Still no info from the owner.
Lucas won't do anything - because polish users are too expensive for klamm.
Just think about how much money they'd need to pay all of you. How many polish users are here? 20,000? 50,000? Klamm would probably need at least 1M of euros and what for? This money would be lost because polish users won't spend it on klamm.
Personally I think this is unfair, but what are you going to do about it? You can do nothing. You won't see your money. Just forget about klamm and move forward.
I know that this post will be deleted in no time.
Lucas this is for you - please prove me that I'm wrong.
Answer those poor people who believe that you're still honest. Please write what have you done in the past 6 months to pay polish members?
If I see that you've been really working on this matter I'll apologize to you and whole klamm team.
Thank you
Jak się okazuje, ktoś z ekipy Klammu te posty czyta, bo zaraz odezwała sie administratorka, niejaka Mone i powiedziała, że to jest niemieckojęzyczne forum i posty powinny być pisane także po niemiecku. Ale któryś z userów jej odpowiedział, że skoro w Klammie są obcokrajowcy to powinni oni mieć możliwość komunikowania się po angielsku.
Niestety, sam Lukas dalej nie zabrał głosu.
gazelek
Nov 15 2006, 19:11
Angielski zaprezentowany w tych postach jest w miare komunikatywny, wiec chyba nie ma potrzeby tlumaczenia. Co do sprawy Klammu-cieszy mnie to, ze cos sie dzieje i ktos wreszcie zauwazyl ilu Polakow jest w Klammie i zostalo to zaprezetnowane jako nasza zaleta. Tak trzymac

Teraz chyba trzeba czekac na odzew Lukasa, a jesli takowy sie nie pojawi to trzeba podbijac, podbijac....
Thanatos
Nov 15 2006, 19:18
nie jestem strona w sprawie ale z własnego doświadczenia powiem, że taktyka neizabierania głosu to najprostsza taktyka do "uwalenia" sprawy i niewypłacenia środków.
to tylko moje zdanie. a temat obserwuję z zainteresowaniem.
<<< Lucas this is for you - please prove me that I'm wrong.
Answer those poor people who believe that you're still honest. Please write what have you done in the past 6 months to pay polish members?
If I see that you've been really working on this matter I'll apologize to you and whole klamm team.>>>
Ładnie powiedziane

Ale czy Lukasa to ruszy? Śmiem wątpić. Uważam tak jak Thanatos, że taktyka niezabierania glosu to najlepsza taktyka dla Lukasa.. Bo moge zrozumieć, że ciężko jest znależć odpowiedni sposób wypłat - bo sie na tym nie znam więc się nie wypowiadam.. Ale, żeby sie nie odzywać przez tyle czasu i choćby "cmoknijcie mnie " nie uświadczyliśmy z jego strony - po prostu ani be ani me :|. To już jest po prostu niegrzeczne delikatnie mówiąc..
szuwarek
Nov 15 2006, 23:35
Cóż, lepszego porównania nie mam, ale ustawiczne uczestniczenie w rozgorzałej dyskusji pozwoli nam stać się ropiejącym czyrakiem na pupie Lukasa :-D
Do pewnego czasu można go ignorować, ale w końcu trzeba będzie się nim zająć ;-)
gazelek
Nov 16 2006, 12:21
Tak jak pisali poprzednicy, trzeba probowac. A jak nie, to zawsze mozna Lukasowi troche smrodu narobic, chocby dlatego, ze ....
NIEUCZCIWYM WM MOWIMY NIE!!!
ale mi sie zrymowalo
tak z ciekawości kto z was ma jeszcze JAKOKOLWIEK nadzieję na wypłatę :?:
Dydzio
Nov 16 2006, 18:18
Ja sięjeszcze łudzę, że może PayPal albo ten nieszczęsny przelew międzynarodowy... Bo o MB możemy pomarzyć...
Jedyne co mam to złudzenia ... jedyne co mam ...
No prosze odezwal sie admin:
Zitat:
Zitat von Bububoomt Beitrag anzeigen
andere bank uchen?
nö. selbst wenn die bank eu-sammelüberweisungen unterstützen würde, könnte man im onlinebanking immer noch keine adresse oder so für "ausnahmeländer" der eu wie polen eingeben. am ende muss doch wieder alles per hand und papier gemacht werden und das mache ich sicher nicht (und nein ich stelle auch niemanden an der das macht -.-).
Co to znaczy??
Dydzio
Nov 18 2006, 00:56
http://www.google.com/translate_t <--- polecam
Wynik nieco zangielszczony, ale i tak niewiele rozumiem. Pozostawiam to Wam, jak ktoś rozszyfruje, to niech da znak...
gazelek
Nov 18 2006, 07:41
Pierwsza część:
nawet jesli bank z Unii mógłby wspomóc przelewy, można było w bankowości internetowej często nie podawać adresu lub spoza Unii, jak robią Polacy.
Drugiej, pomimo starań, nie udało mi się z sensem przetłumaczyć. Domyślam się tylko, ze Lukas cos musial sprawdzac i ze....no i tu plaza...czekajmy na Mariusza...
O ile dobrze zrozumiałam sens wypowiedzi, Lukas (jakby w nieco aroganckim tonie) stwierdza, że pisał o tym wielokrotnie.
Zasłania się jakąś niemożnoscią techniczną, że niby w bankach online (konkretnie w jego?) nie ma automatycznych wypłat do Polski, brak wyjątków dla takich krajów jak Polska i musiałby to robić ręcznie grzęznąc w papierach, czego nie chce, nikomu nie życzy i do czego nie ma zamiaru zatrudniać nikogo innego.
Nie wiem, czy ma prawo tak stawiać sprawę, w myśl przepisów prawnych i dotychczasowego regulaminu, to jego problem jak wypłaca, skoro zobowiązał się do wypłat własnym regulaminem.
Mariusz70
Nov 18 2006, 10:39
To rzeczywiście niezwykłe, że wreszcie Lukas nam odpowiedział. Sprowokowany - dodajmy - przez naszego anglojęzycznego przyjaciela aliena09, którego pierwszą wypowiedź już tu cytowałem. Druga zaś brzmi tak:
I'd really like to know what are you writing about German people But your langage is too difficult
Anyway I see that Lukas won't aswer my message (or anybody else's).
He has chosen the best way to get rid of the problem: "Stay quiet, maybe they'll forget and go away".
Come on Lukas, do you have the guts to tell them - "go away, we won't pay you and we don't need you anymore"??
I wtedy odezwał się Lukas, zamieszczając najpierw jakiś rysunek a później mówiąc to, co napisała Anta. "das mache ich sicher nicht" - tego na pewno nie zrobię - oto jego konkluzja. Czyli nie będzie wprowadzał danych ręcznie na papierze a w konsekwencji nie będzie nam płacił. I co wy na to?
szuwarek
Nov 18 2006, 10:44
Należałoby w takim wypadku zapytać prosto z mostu czy przekreślił już Polaków z grona użytkowników swojej firmy, bo w chwili obecnej odświeżamy stronę bez nadziei na wypłaty.
Czy odpuścił sobie szukanie innych sposobów płatności i - jeśli taka właśnie jest jego decyzja - dlaczego nie ma odwagi poinformować o tym oficjalnym komunikatem zainteresowanych użytkowników Klamm.
jacek101
Nov 18 2006, 13:02
jężeli to jest oficjalnie zarejestrowana firma z działalnością międzynarodową czy nie da się zgłosić oszustwa do urzędu praw konsumenta czy jak to się u niemców nazywa z dużą ilością podpisów oszukanych konsumentów(userów)
bo jeśli lukas mówi że i tak nie będzie nam płacił to wcześniej czy później nas z klamu usunie
można by spróbować ostrzej z nim rozmawiać
ale niespodzianka

odeszłem troszke od zarabianai przez neta ale klamma ciągle klikałem (mniejsza z tym) jacek dobrze powiedzial powinno to zostac zgłoszone do jakiegos urzędu lub cos w tym stylu, napisac do prawnika w tej sprawie, jest jeszcze inna mozliwosc . jezeli mam kolegę w niemczech to czy moge przesłąc na jego konto kase? hmm to mnie ciekawi te, jezli luckas by sie sie zgodził to oznacza to ze on poprostu nie chce polaków w firmie....
Mysle ze powinnismy przetlumaczyc jedno z powyzszych zdan naszego admina: "Czy odpuścił sobie szukanie innych sposobów płatności i - jeśli taka właśnie jest jego decyzja - dlaczego nie ma odwagi poinformować o tym oficjalnym komunikatem zainteresowanych użytkowników Klamm." i wstawic je na forum klamm.
myślę ze to jest dobry pomysł postaram sie pogadaz z kumplem z niemiec jezeli bedzie na gg
Thanatos
Nov 18 2006, 20:16
KLAMM jako zarejestrowana firma MUSI w tym momencie wyplacic kase. Jesli tego nei zrobi jest to jego przychod a od tego wtedy musi odporowadzic podatek (wiec donos do ich urzedu skarbowego)
pzoa tym skarga cywilna ze dyskryminacja polakow (Strassburg jeszcze nei ale niemeicki urzad mozna o tym fakcie powiadomic)
pzoa tym oczywiscie wprost nalezy Lukasowi powiedziec i dac czas np do 24,12,2006 ze wyplaty i juz. jesli nei zgłaszacie sprawe o przestepstwo na polcije i/lub do sądu.
Dydzio
Nov 18 2006, 21:15
CYTAT(anta)
O ile dobrze zrozumiałam sens wypowiedzi, Lukas (jakby w nieco aroganckim tonie) stwierdza, że pisał o tym wielokrotnie.
Zasłania się jakąś niemożnoscią techniczną, że niby w bankach online (konkretnie w jego?) nie ma automatycznych wypłat do Polski, brak wyjątków dla takich krajów jak Polska i musiałby to robić ręcznie grzęznąc w papierach, czego nie chce, nikomu nie życzy i do czego nie ma zamiaru zatrudniać nikogo innego.
Nie wiem, czy ma prawo tak stawiać sprawę, w myśl przepisów prawnych i dotychczasowego regulaminu, to jego problem jak wypłaca, skoro zobowiązał się do wypłat własnym regulaminem.
Czy mógłby ktoś zapytać Lucasa jak to jest, że austriakom, którzy podają przy wypłatach dane do przelewy
wraz z danymi do przelewów międzynarodowych!!! bank bezproblemowo wypłaca pieniądze, a nam nie???
Nie wiem, jak Wam, ale mnie coś tu śmierdzi!!!
asmiodmsas
Nov 18 2006, 21:30
No i Thanatos dobrze mówi, ułozyć jakiś ładny tekścik i jechać z nimi,
bo nadzieji innej nie ma, bo jak by była jakaś szansa to już dawno by
ją zrealizowano...
CYTAT(Thanatos)
KLAMM jako zarejestrowana firma MUSI w tym momencie wyplacic kase. Jesli tego nei zrobi jest to jego przychod a od tego wtedy musi odporowadzic podatek (wiec donos do ich urzedu skarbowego)
pzoa tym skarga cywilna ze dyskryminacja polakow (Strassburg jeszcze nei ale niemeicki urzad mozna o tym fakcie powiadomic)
pzoa tym oczywiscie wprost nalezy Lukasowi powiedziec i dac czas np do 24,12,2006 ze wyplaty i juz. jesli nei zgłaszacie sprawe o przestepstwo na polcije i/lub do sądu.
Zgadzam sie w 100%... Na forum klamm widac ze zaczela toczyc sie ostra dyskusja w tym temacie... Czy mozecie powiedziec o czym mniej wiecej teraz pisza??
Chciałabym <mam nadzieję, że nikt się na mnie za to nie zezłości> wprowadzć pewną taką małą dygresję ponieważ nie wiem gdzie mam tego szukać a jest to po części związane z tematem klamma i wypłat. Otóż moje pytanie jest następujące. Skoro z klamm'a wypłaty następowały na konto w money bookers i zostały zablokowane <już teraz właściwie nie wiadomo czy przez klamm <bo nie dość legalne> czy to przez money bookers> to skoro z eurobarre wypłacało się na money bookers to stamtąd też nie można będzie wypłacić ??
Mariusz70
Nov 21 2006, 15:35
Wygląda na to, że trzeba już zacząć żegnać się z Klammem. Ostatnie kliknięcie w okienko, ostatnie spojrzenie na stronę i już można zmienić stronę startową na inną.
Dla tych, którzy jeszcze nie znają ostatnich wieści: Lukas chce czekać aż jego bank umożliwi mu zbiorowe przelewy przez Internet. Do tego czasu nie będzie wypłacał zarobków. Wątła nadzieja, by kiedykolwiek to zrobił, skoro jego bank nic nie zrobił w sprawie płatności w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Zdaje się, że to już koniec Klammu dla Polaków.
szuwarek
Nov 21 2006, 16:24
CYTAT(Dytka)
to skoro z eurobarre wypłacało się na money bookers to stamtąd też nie można będzie wypłacić ??
EB już od pół roku nie płaci na MB- obecnie należy zlecać wypłatę na PayPal. Więcej znajdziesz w dziale surfbarów...
Mariusz : co oznacza "zbiorowe przelewy" ? Czy pieniądze jakie wypłaca swoim rodakom nie podchodzą pod ten termin ?
Mariusz70
Nov 21 2006, 22:43
Z tego, co czytałem tu i ówdzie (admini kilku firm pisali o tym), zbiorcze przelewy to po prostu szybkie wypłaty dla wielu osób jednocześnie. Np. Paypal pisze o tym na stronie:
https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cm...verview-outside
Nie wiem, czy bank Lukasa oferuje taką możliwość i czy w ten sposób płaci on Niemcom i Austriakom. Jednak z tego, co zrozumiałem, nie jest on w stanie płacić w ten sposób Polakom a nawet nie może on nam w ogóle płacić przez internet, lecz musi wprowadzać dane na papier.
"I HAVE to wait until my bank supports this online and via mass-payment".
Poza tym Lukas powiedział:
Gdyby bank wspierał zbiorcze przelewy unijne, można by wciąż jeszcze nie wprowadzać w online bankingu żadnego adresu lub wprowadzać dla takich "wyjątkowych krajów" Unii jak Polska.
Z tego wniosek, że przy przelewach do Polski trzeba podawać adres (odbiorcy lub zleceniodawcy) a przez Internet jest to niemożliwe.
Dydzio
Nov 22 2006, 08:43
Szkoda, że wszyscy przeoczyli mój post na poprzedniej stronie, ale pozwolę go sobie przypomnieć:
Czy mógłby ktoś zapytać Lucasa jak to jest, że austriakom, którzy podają przy wypłatach dane do przelewy wraz z danymi do przelewów międzynarodowych!!! bank bezproblemowo wypłaca pieniądze, a nam nie???
Nie wiem, jak Wam, ale mnie coś tu śmierdzi!!!
pasek1948
Nov 22 2006, 08:58
Mam pomysł - trochę szalony - ale może się uda? Poszukać uczciwego Niemca z Klamm - najlepiej mówiącego po polsku. Może ktoś ma takiego znajomego albo kogoś z rodziny. Ustalić z nim prowizję (nie musi być duża, bo kwota była by spora) - np. 10%. Podać na Forum jego dane potrzebne do transferu - i każdy kto chce wypłacić przetransferował by swoje euro na niego, - on całą kwotę (minus prowizja) przelał by na konto kogoś z nas. Ten ktoś dostałby również prowizję - za rozesłanie między nami odpowiednich kwot. Wiem, że to mogą być setki osób - ale np. 10% od całej sumy - to może być niezły grosz. Takie sprawy jak: komu, ile, na jakie konto, itp - dało by się chyba rozwiązać. Co o tym sądzicie?
gazelek
Nov 22 2006, 15:34
pasek1948: Niemiec mowiac po polsku-99% oszust

wiem z doswiadczenia...wszelkie ogloszenia z gazet niemieckich, gdzie pisze "Mowimy po polsku" trzeba omijac z daleka...a co do Twojego pomyslu: mozna nad tym pomyslec, ale zdecydoanie lepiej walczyc o swoje!
Mariusz70
Nov 22 2006, 15:36
Wypłaty z Klammu dla Austriaków są możliwe, bo jak wiadomo Austria jest częścią Niemiec (no, dobra, była 60 parę lat temu

). Zdaje się jednak, że są jakieś ułatwienia w przepływie pieniędzy między tymi dwoma krajami, bo np. także na stronie austriackiej firmy Wiena Paid4 czytamy:
"Auszahlung ab 2,9 € per Paypal, Moneybookers, österreichisches oder deutsches Konto"
co oznacza, że wypłacają na austriackie i niemieckie konta, a z innych krajów nie.
Jeśli chodzi o propozycję Paska1948 to myślę, że trzeba się nad nią poważnie zastanowić, bo prawdopodobnie jest to jedyna realna możliwość wypłaty zarobków z Klammu. Nie ma co liczyć, że bank Lukasa wprowadzi szybko zbiorcze przelewy do Polski, skoro nie zrobił tego przez ostatnich kilka miesięcy.
Pomysł Paska1948 można jeszcze uprościć, ale Lukas się raczej na to nie zgodzi. Bo mógłby on raz w miesiącu przesyłać zarobki Polaków, którzy zażądali wypłaty, bezpośrednio do Polski na konta kilku osób, do których mamy zaufanie, a następnie oni na podstawie listy dostarczonej przez Lukasa przelewali by te pieniądze na konta odpowiednich osób.
Technicznie jest to możliwe, legalne pewnie też. Lukas nie miałby wiele pracy, bo nawet gdyby musiał wypełniać jakieś papiery to tylko kilku osób i tylko raz w miesiącu. Oczywiście, tym kilku polskim pośrednikom należeć się będzie prowizja i tu powstaje pytanie, czy będą oni musieli wykazywać te dochody w rocznym zeznaniu podatkowym lub może nawet bedą musieli założyć działalność gospodarczą. Trzeba by się tego wszystkiego dowiedzieć, ale jest to do zrobienia. Podstawowa sprawa to to, czy Lukas na to pójdzie i czy znajdą się uczciwe osoby, chcące się tym zajmować.
pasek1948
Nov 22 2006, 17:48
A może da się wypłacać bezpośrednio na konto niemieckiego banku. Transfer wszystkich na jednego byłby podejżany. Tylko czy polacy mogą wypłacać na niemieckie konto?
Dydzio
Nov 23 2006, 19:47
CYTAT(pasek1948)
A może da się wypłacać bezpośrednio na konto niemieckiego banku. Transfer wszystkich na jednego byłby podejżany. Tylko czy polacy mogą wypłacać na niemieckie konto?
Co masz na myśli pisząc: wypłacać NA niemieckie konto???
A co do jakiegoś niemca... chyba będę musiał wreszcie uśmiechnąć się do kuzyna... szkoda, że nie mam z nim żadnego konkretnego kontaktu, ale... idą święta, chyba na kartce z życzeniami podam mu mojego mejla;]
krolik115
Nov 23 2006, 22:57
http://www.klamm.de/partner/unter_news.php...ews_id=13192422
http://www.klamm.de/partner/unter_news.php...ews_id=13192422
Tak na marginesie, w Klamie jest cos o Polsce, wypadałoby się wypowiedziec
CO do Lucasa -czuję, ze ta odpowiedź bardzo Lucasowi pasuje, jednak zapominacie, ze jest kapitalizm a podaz czyni popyt. Jezeli dużo osób z różnych maili (.pl, .de, i inne) by pisało do banku Lucasa w sprawach przelewów on-line do krajów Unii, sadzę ze bank mógłby zacząć myśleć nad wprowadzeniem takiej opcji realnie. W końcu UE opiera się na swobodnym przepływie towarów, usług, ludzi i
kapitału.
Mariusz70
Nov 29 2006, 14:40
Jak widać, niestety nic nie wskóraliśmy w sprawie wypłat z Klammu. Chcę jeszcze zapytać Lukasa o Paypal i przedstawić mu propozycję, aby wypłacał zarobki na konta kilku Polaków, którzy następnie dzieliliby je między poszczególnych członków, nie sądzę jednak, żeby te pomysły zostały przyjęte. Na dzień dzisiejszy to już koniec Klammu dla Polaków, chyba że ktoś chce czekać aż bank Lukasa wprowadzi zbiorcze przelewy do Polski. Osobiście nie wierzę, by kiedykolwiek to nastąpiło.
Co więcej, kiedy w zeszłym tygodniu jeden z Niemców zaproponował na forum Klammu, że może pomóc w wypłatach (wiadomo w jaki sposó

jego post został po kilku dniach usunięty. Czyżby była to zapowiedź, że wkrótce nawet za pośrednictwem Niemców Polacy nie będą mogli wypłacać z Klammu?
Pewien niewielki plus jest:
- samym Niemcom otworzyły się oczy na postępowanie Lukasa. Jak znam życie, choć obecnie nie ma to wpływu na przyspieszenie rozwiązania, wielu to zapamięta i w różnych okolicznościach nie omieszka mu wypomnieć. A to dla nikogo miłe nie jest
- w końcu wyjaśniono nam na czym polega trudność, można zrozumieć, co nie znaczy, że zaakceptować
Co do PayPal - szczerze wątpię, aczkolwiek Lukas chyba nigdzie nie pisał, że zablokowano mu konto.
Mógłby z pewnością wypłacać na PayPal, ale zrezygnował (jak sądzę) profilaktycznie, by do zablokowania nie dopuścić.
Innym wyjściem dla utrzymania PayPal byłaby likwidacja poziomów poleconych.
Usunięcia postu nie zauważyłam, jeśli miało to miejsce, nie należy sie dziwić. Na forum Klamm, jak wszędzie, obowiązuje regulamin - zapewne i tam nie wolno w postach zamieszczać ofert.
Nie poczytywałabym tego za zapowiedź dalszych niekorzystnych zmian.
W prywatnej wymianie nie było dotąd przeszkód, korzystało z niej kilka osób. Ale prywatnie, nie oficjalnie na forum.
Czy koniec Klamm?
W jakimś stopniu może, bo przeciętny klikacz nie chce mieć utrudnień w wypłatach.
Jednak Lukasowi raczej zależy na utrzymaniu obecnego - międzynarodowego - stanu uczestników.
Sugestie typu "Klamm nur fur Deutsche" zignorował, a przecież rozwiązałoby mu to ręce w sposób najprostszy.
Każdy oczywiście sam zdecyduje, czy zostanie. Konto można porzucić i wrócić po kilku miesiacach, nie kasują.
Ja swoje mam zamiar utrzymać i poczekać na rozwój sytuacji.
W końcu program, który przez sześć lat płacił Polakom - jak mało który - rzetelnie, uczciwie, terminowo i nie zmienia stosunku do Polaków, zacznie kiedys wypłacać.
Podobnie wypowiadałam się w sprawie EuroBarre, choć sceptyków i oponentów było wielu.
Martwi tylko znikoma ilość nowych zapisów, wraz ze zmniejszajacą się liczebnością Polaków problem stanie sie mniej palący.
A co do samego tematu na forum - co jakiś czas trzeba tam wpadać i pytać co dalej i nie pozwolić zapomnieć.
Mariusz70
Dec 12 2006, 16:07
Widzę, że nasz temat ożył, a to za sprawą strony, która oferuje wypłatę zarobków z Klammu bezposrednio na konto w polskim banku:
http://klammpayout.kl.funpic.de
(Czytałem, Anta, Twój post na forum Klammu. Gdzie Ty ich znalazłaś?)
Nie wiadomo, co to za ludzie i czy warto korzystać z ich ofery. Niemniej warto się nad tym zastanowić. Dla kogo ewentualna strata 5 euro (minimalna wypłata z Klammu) nie będzie zbyt duża, może wypróbować tę "firmę".
logiczek
Dec 12 2006, 16:42
Rozmowa o tym kantorze (czy jak to nazwać) toczy się od jakiegoś czasu na szuwim
http://www.szuwi.com/1-vt60535.html?postda...der=asc&start=0
Ciekawe tylko co na to administracja klamm?
darek2302
Dec 12 2006, 23:28
Jak zwykle należy mieć do wszystkiego umiarkowane podejście - bo z samego założenia jest tak że wszelkiego rodzaju systemy powstają po to aby mógł zarobić założyciel. Wszyscy liczą na to że kwota kilku euro dla pojedynczej osoby jest zbyt mała i prędzej skończy się machnięciem ręki niż sądem.
gazelek
Dec 13 2006, 13:40
No ciekawe, ciekawe... tym bardziej ze ta Niemka, Slawa faktycznie placi. Ciekawe jak dlugo (miejmy nadzieje ze dlugo) i co na to Lukas

bo cos czuje, ze temat "Uwaga - propozycja" znowu bedzie na topie...raczej watpie zeby Lukas tak to puscil plazem...
W topiku na forum Klamm wypowiedział się jak dotąd tylko moderator i dwóch userów.
Wykazują nieufność, zalecają ostrożność, wytykają darmową domenę, anonimowy adres.
I trudno się dziwić.
Temat rzuciłam na przynętę, być może sam Lukas zastanowi się, 10% od zarobków mogłoby być zyskiem, a może jakiś godny zaufania Niemiec pomyśli o czymś w tym rodzaju, ale w porozumieniu z Klamm i w zgodzie z regulaminem.
A może osoba oferująca usługę na podanym adresie, Slava, wypowie się w tym topiku.
Byłoby to jakieś doraźne rozwiązanie dostępne wszystkim - a przecież o to nam chodzi.
Na razie, jeśli nawet ktoś już potwierdza wypłatę, nie daje to żadnej gwarancji, że przy wyższej kwocie lub kilku skomasowanych, ten kantorek nie zniknie wraz z zawartością.
Oczywiście stać się tak może i przy prywatnej wymianie, ale i tak ktoś się skusi nie chcąc czekać w nieskończoność.
emdabelju
Jan 9 2007, 12:38
Małe pytanie:
"Sprężaj się!" po niemiecku lepiej brzmi w formie "Verdich(s)t sich!" czy może jako "Komprimier(s)t sich!"? :roll:
Parę słówek znam, ale za pięknie to nie jest...
gazelek
Jan 9 2007, 21:59
Napisz jeszcze w jakim znaczeniu, czy chodzi Ci o sprężanie jako o zmniejszanie objętości, czy o sprężanie jako o pospieszenie się..
emdabelju
Jan 10 2007, 13:57
Bardziej o pośpiech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.