Propozycja dotyczy ponownego poruszenia na forum Klamm sprawy płatności.
Temat ucichł, sądzę, że Lukas i jego ekipa nie widząc zainteresowania ze strony Polaków uznali, że sprawa wygasła i raczej nie beda sobie zadawać trudu, by szukać rozwiązań.
Polaków w Klamm jest około 9-10%, teraz może trochę mniej.
Nie jest to wcale tak mało i gdybyśmy zespołowo spróbowali wywrzeć nacisk, mogłoby to odnieść pożądany skutek, lub po prostu wyjaśnic sytuację.
Do stracenia przeciez i tak niewiele mamy.
Należałoby przeprowadzić wspólną akcję.
Ktoś - np. ja - zakłada temat i czekamy na pierwsze posty.
Ale trzeba wziąć pod uwagę, że posty jednej osoby nie odniosa skutku.
Trzeba, by co jakis czas pisał kolejny Polak, by topik podjeżdżał wyżej i nie pozwalał ignorować tematu.
Tylko taki "żywy" topik moze odnieść skutek.
Widząc stałe zainteresowanie Lukas zmuszony byłby w końcu do określenia się w tej sprawie.
Trzeba podać kilka polskich banków, do których transfer pieniędzy z Niemiec jest mozliwy. Ja podam mBank.
Może ktos poruszyłby w następnej kolejności np. sprawę czeków, kiedys były, teraz nie ma tej opcji.
Od strony technicznej.
Potrzebowalibyśmy kilku osób z biegłym niemieckim, (ja nie sprostam) niewykluczone, że z angielskim.
Poprzednim razem Lukas odpowiedział po angielsku, podobnie kilku Niemców, którzy sprawę potraktowali dość poważnie.
Może byłoby tak i tym razem.
Czy są tacy, którzy czują sie na siłach sami, lub mają pod ręka kogoś, kto pomoże?
Tu w tym temacie omawialibyśmy topik z forum Klamm i konsultowalibyśmy co należy pisać w następnej kolejności, ktoś tłumaczyłby i wpisywałby tu tekst, a kolejna osoba wklejałaby go do topiku w Klamm.
Chodzi o to, by tych osób było jak najwiecej a żywotność topiku w Klamm była utrzymana do skutku.
Oczywiście wymagałoby to rejestracji na forum Klamm.
Wypowiedzi powinne być w kulturalnej formie, ale konkretne.
Ja jestem za. Moj niemiecki jest komunikatywny, ale zasady gramatyki znam. Z pomoca slownika cos mi sie uda sklecic. W Klammie nie mam zadnych pieniedzy, ale chetnie pomoge w tej inicjatywie...bo jesli dalej bedziemy tolerowac takie (nazywajmy rzeczy po imieniu) oszustwa, to niedlugo nikt juz nie bedzie traktowal powaznie Polakow proboujacych klikac. Kto nastepny?
Też się podłącze, klikam ten klamm normalnie nie widzieć po co chyba z przyzwyczajenia. Na mój niemiecki liczyć nie ma co, ale zarejestrować sie i post co jakiś czas wkleić mogę.
Ja też mogę się zarejestrować i wkleić jakiegoś posta,
bo ja nie znam niemieckiego, ale jak jakieś proste zdania,
to może znajomy mi napisze czy coś, jak będą jakieś
konkrety to dajcie info na gg.
ekstra pomysł z mBankiem , nawet jesli prowizja by była wysoka to i tak lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu. Ale czy uda nam sie znaleść kilku biegle komunikujących sie po niemiecku osób które podjeły by sie temu żłudnemu i czasochłonnemu zadaniu. Oby
Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 2,466
Należałoby opracować jakąś strategię wspólnego działania i powiadomić innych userów klamm obecnych na polskich forach get-paid.
Jak pisała anta - nie ruszana sprawa przycicha, my mamy zaś większą siłę przebicia niż Chińczycy, których też sporo było w firmie, ale którzy ni w ząb po niemiecku
Czekamy zatem na osoby ze znajomością języka - nie musi być to jakieś extra poprawne gramatycznie, myślę że i sam Lukas tego nie oczekuje.
Następnie przydadzą się pomysły na propozycje jakie możemy przedstawić. Na razie mamy :
- międzynarodowe przelewy bankowe (tu można podać listę banków wraz z numerami swift)
- opcja czeków - mniej atrakcyjna, bo przecież i prowizja i wyższe minimum
Myślę że wspólnie możemy sporo wywalczyć, aby tylko pisane posty były rzeczowe i bez niepotrzebnych nerwów i nie najeżone epitetami. Kto wie czy w przypadku opcji płatności na wirtualne banki nie poprą nas również sami Niemcy ?
Grupa: Members
Użytkownik nr: 126
Popieram,mogę po angielski.Proponuję sformulowac kwestię po polsku , wyjasniającą nasz niepokój itp, a my juz troszkę pozmieniamy, przełożymy.Kiedy zaczynamy?
Wracam do tematu płatności dla Polaków.
Minęło sporo czasu a nie rozwiazano tego problemu.
Przecież są w Niemczech banki przez które bez problemu
można przelewać pieniądze do legalnych polskich banków.
mBank
(BRE Bank S.A. Retail Banking, al. Mickiewicza 10,
90-050 Łódź,Code BIC/SWIFT BRE der Bank BREXPLPWMUL) w którym Polacy mają konta informuje, że przyjmuje przelewy z zagranicy (http://www.mbank.com.pl/eng/faq.html)
a informacje o tym potwierdzić można w :
EUR Commerzbank AG, Frankfurt Germany COBA DE FF 4008814089-00EUR
EUR Dresdner Bank AG, Frankfurt Germany DRES DE FF 499/08131259/00/888
EUR Deutsche Bank AG, Frankfurt Germany DEUT DE FF 100 9407750 1000
EUR Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, Munich Germany HYVE DE
MM 6910854 Jakie jest stanowisko Klamm w tej sprawie?
Z pewnością uczestnicy z Polski nie są tak użyteczni dla Klamm jak sami Niemcy,
ale dotąd Klamm znany był z otwartości do innych nacji i przyjaznego stosunku do Polaków.
Czy coś się w tym stosunku zmieniło, a Polacy teraz traktowani są inaczej?
Może ktoś w międzyczasie spróbowałby pomyśleć nad tekstem - np:
Też podpisuję się pod tym pytaniem. (Lub : popieram ten postulat)
Czy Klamm nie może legalnie wypłacać z niemieckich banków na konta w legalnych polskich bankach?
Czy nie ma chociaż (ostatecznie) możliwości przywrócenia płatności czekiem?
Była kiedyś taka opcja.
Popieram akcję. Niestety nie znam za dobrze niemieckiego. Kiedyś się go uczyłem, ale nie wchodził mi do głowy :/ Mogę co najwyżej wspomóc po angielsku. I oczywiście mogę się zapisać do forum, aby podtrzymywać "świeżość" topicu
Es betrifft nicht nur Polen - auch unsere lieben Eidgenossen bekommen m.E. gerade kein Geld mehr, da die Schweiz nicht in der EU liegt. Es hat also nichts mit Polen zu tun, sondern es liegt an den Auszahlungsmechanismen im allgemeinen.
Nie w pełni rozumiem jeden zwrot.
CYTAT
... m.E. gerade kein Geld mehr
ale tłumacząc "żywcem"
To nie dotyczy tylko Polski - także nasi kochani obywatele związku Szwajcarji otrzymują m.E. akurat żadnych większych (?) pieniędzy, Szwajcaria nie nalezy do unii Europejskiej.
Trzeba więc zrobić coś nie z Polską, lecz z całym mechanizmem wypłaty w sensie ogólnym.
Druga odpowiedź przekierowuje do komentarzy o wypłatach, ale pisana potocznym jezykiem, nie bardzo rozumiem, sens chyba taki, że coś jest /byłoby nową możliwoscią wypłat ale to jeszcze nic pewnego
gazelek, może z czekiem jeszcze się wstrzymać, a tymczesm (pewnie z błędami może poprawisz) - ktoś zacytowałby ostatni post, ten z linkiem do komentarzy i napisał:
Znamy ten temat.
Ale chcemy wiedzieć, czy coś robicie w tej sprawie.
Czas mija a nic sie nie zmienia.
Wir kennen dieses Thema.
Aber wir wollen wissen, bilden Sie Wille etwas in diesem Fall?
Weil die Zeit überholt und wechselt nichts nicht ab.